Hampaiden valkaisu on nykyisin kaikkien ulottuvilla

Julkaistu

Hampaiden valkaisun suosio on kasvanut huimasti ja valkoisia hampaita pidetään kauniina sekä hyvänä merkkinä terveydestä. Hampaiden valkaisutrendi on lähtöisin Hollywood julkkiksilta ja pikkuhiljaa tästä trendistä on tullut arkipäiväinen ilmiö, joka on lähes jokaisen saatavilla, joka haluaa siihen hieman investoida. Valkaisumenetelmiä on todella paljon erilaisia ja kokoajan kehitetään myös uusia tekniikoita. Jos hampaiden valkaisu kiinnostaa ja olet etsimässä tietoa aiheesta, tervetuloa tämänkertaisen kirjoituksen pariin, jossa käsittelemme aihetta.

Hampaiden, suun ja ikenien kunto tulee tarkistaa vastaanotolla ennen valkaisua

Hampaita voi valkaista sekä kotona että vastaanotolla, mutta aina suositellaan, että ensimmäiseksi tehdään hampaiden ja suun tarkistus. Ennen valkaisua hoidetaan kaikki mahdolliset suun, ikenien ja hampaiden ongelmat kuntoon, kuten esimerkiksi paikataan reiät ja hoidetaan ientulehdus tai poistetaan hammaskivi. Hapaiden valkaisu voidaan tehdä suurimmalle osalle, mutta sitä ei suositella, jos kärsii hammaseroosiosta tai hampaiden hauraudesta. Raskaus tai imetys sekä myös jotkut lääkeaineet tai suun kuivuus saattavat olla esteenä valkaisulle. Valkaisun pitkäaikaisvaikutuksista hampaiden hyvinvointiin ei ole vielä olemassa kattavaa tutkimustietoa, koska menetelmä on suhteellisen uusi.

Erilaisia hampaiden valkaisumenetelmiä on paljon

Turvallisinta on antaa ammattilaisen suorittaa hampaiden valkaisu, koska silloin pystytään arvioimaan parhaiten sen riskit hampaiden terveydelle. Hampaiden valkaisumenetelmistä yleisin on vetyperoksidin käyttäminen, jonka vaikutusta voidaan tehostaa lämmön, valon tai toisen hapettimen avulla. Vetyperoksidia pidetään turvallisena, koska oikein käytettynä se ei aiheuta juurikaan muutoksia hammaskiilteen rakenteeseen. Toisinaan riittävä puhdistus, kuten ammattilaisen suorittama soodapuhdistus tai pastapuhdistus saattaa tuottaa riittävän lopputuloksen, eikä valkaisua tarvita. Vastaanotolla voidaan tehdä hammasmuotit, joiden avulla hampaiden valkaisu toteutetaan. Valkaisumuottiin eli kiskoon laitetaan valkaisugeeliä, joka sisältää vetyperoksidia, ja sen annetaan vaikuttaa hampaan pinnalla noin 30 – 40 minuuttia. Menetelmässä on tärkeää, että ikenet on suojattu hyvin valkaisun ajaksi. Toinen yleinen valkaisumenetelmä on valoon perustuva menetelmä, jossa valon avulla tehostetaan valkaisuaineen vaikutusta. Laservaloa pidetään kaikista tehokkaimpana menetelmänä. On myös olemassa kotivalkaisu menetelmiä, kuten kertakäyttömuotit, valkaisuliuskat, valkaisevat hammastahnat ja vaahdot sekä valkaisukynät. Myös ennen hampaiden kotivalkaisua, kannattaa hampaiden ja suun kunto ensin tarkistuttaa vastaanotolla. Esimerkiksi Hammaslääkäriasema Diana tekee hampaiden valkaisuja.


jaa