Hammasimplantti on nykypäivää

Julkaistu

Jo vuosituhansia ihmisten tiedossa on ollut, että reikiintynyt hammas voi aiheuttaa vaikean tulehduksen. Näin ollen reikiintyneiden hampaiden poisto ei ole mikään uusi keksintö. Mutta koska hampaiden puuttuminen suusta on esteettinen haitta ja vaikeuttaa purentaa, on proteesejakin käytetty. Arkeologit ovat löytäneet tuhansia vuosia vanhoista haudoista korujen ja aseiden lisäksi myös joitakin hammasproteeseja. Nämä olivat varakkaiden etuoikeus – tavallinen kansa jatkoi elämäänsä tulehtuneen ja särkevän hampaan poiston jälkeen harvahampaana. Vasta noin viimeisen sadan vuoden ajan on poistetuille hampaille valmistettu systemaattisesti koko- tai osaproteeseja. Noin viidenkymmenen vuoden ajan on tunnettu kirurginen menetelmä, jolla korvataan yksittäisiä hampaita. Tämä on nimeltään hammasimplantin istutus.

Implantilla korvataan puuttuvat hampaat pysyvästi

Sokeria on ruokavaliossamme lähes poikkeuksetta, samoin vaaleaa leipää ja pehmeitä kakkuja, joiden lisäksi moni juo päivittäin myös happamia juomia. Hampaat pitävät kovasta purtavasta, mutta pehmeät viljatuotteet eivät sitä tarjoa. Edellä mainittu yhdistelmä on hampaille kuluttava. Sokeri ja hapot yhdessä syövät hampaan kiillettä, mikä lopulta aiheuttaa reikiintymistä.

Hammasimplantit ovat tulleet suosituksi vaihtoehdoksi korvaamaan rikkoontuneita hampaita. Hammashan voi toki rikkoontua muustakin syystä kuin sokerin ja happojen kuluttamana. Se voi rikkoontua onnettomuuden seurauksena tai joidenkin kohdalla vaikkapa runsaan lääkkeiden syönnin seurauksena. Olipa syy hampaan rikkoontumiseen mikä hyvänsä, on upeaa, että kehittynyt hammaskirurgia mahdollistaa niiden korvaamisen.

Hammasimplantti on teknisesti pikkuruinen ruuvimainen titaanipylväs, joka kiinnitetään kirurgisesti leukaluuhun. Sen tulee kiinnittyä kunnolla luuhun ennen kuin päälle voidaan asentaa pysyvä kruunu. Joskus implantteja asennetaan useampia vierekkäin, jolloin ne muodostavat kokonaisen rivistön. Implantin isona etuna on, että se toimii ja näyttää luonnolliselta hampaalta. Hammasimplantti on irtoproteesiin verrattuna vahva – sen purentavahvuus on verrattavissa luonnollisen hampaan purentavahvuuteen, kun proteesilla se on vain parikymmentä prosenttia.

Implantin asentaminen

Asiakkaiden tyytyväisyys hammasimplantteihin on korkea. Nykylääketiede käyttää tehokkaita puudutusmenetelmiä, eikä kipua tunnu kirurgisen toimenpiteen aikana. Hammasimplantin istutus onnistuu suurimmalle osalle potilaista, mutta jos leukaluun tiheys ei ole riittävä, implanttia ei voida asentaa. Tällöin päädytään hammasproteesiin.

Uuden keinojuuren annetaan luutua joitakin viikkoja, minä aikana sen päällä on väliaikainen kruunu. Kun luutuminen on tapahtunut, asennetaan pysyvä kruunu. Toimenpiteen jälkeen hammas on luja ja kaunis ja tuntuu siltä kuin se olisi oma.
Hammasimplantit meiltä: Hammaslääkäriasema Diana.

 


jaa